(DIS)KONEKCIJA

FOTO KONKURS

KONCEPT KONKURSA

Foto konkurs (dis)Konekcija je inauguralni deo programa Pametni Prostor koji prvenstveno ima za cilj da podigne nivo svesti korisnika javnog prostora po pitanju inkluzivnog i efikasnog korišćenja prostora koji je javno dobro.

Kome pripada javni prostor?

Tema konkursa je da kroz vizuelni mediji – fotografiju istražimo i postavimo pitanja:

 • Kome pripada javni prostor?
 • Ko su uživaoci javnog prostora i da li neke grupe nedostaju (osobe određenog pola, osobe određenog životnog doba, osobe sa invaliditetom itd.)
 • Kako različite grupe građana koriste isti prostor?
 • Kako se uživanje javnog prostora menja u odnosu na godišnje doba ili doba dana?

Cilj konkursa je da:

 • Podignemo svest šire publike o različitosti potreba korisnika javnog prostora – svakoga dana koristimo prostore koji koriste i hiljade drugih ljudi čije su potrebe i očekivanja potpuno drugačije od naših. Dok intenzivno razmišljamo o stvarima koje mi lično smatramo nedostacima u prostoru, vrlo retko sagledavamo i analiziramo prostor iz perspektive drugih korisnika. „Pametni“ prostor je atraktivan najrazličitijim korisničkim grupama.
 • Skrenemo pažnju na potrebu da u planiranju i projektovanju javnih prostora uzmemo u obzir različite potrebe dece, žena, muškaraca i svih drugih građana koji su korisničke grupe.
 • Ilustrujemo trenutno stanje stvari u javnim urbanim prostorima – foto dokumentacija kao „presek stanja“ u urbanim celinama širom Srbije – gde smo sad, a gde želimo da budemo.

PROPOZICIJE KONKURSA

Trajanje i propozicije

Konkurs traje od 16.12.2017. do 28.02.2018.

Lokacijski obim konkursa je teritorija Republike Srbije. Za potrebe ovog konkursa javni prostor se definiše kao: „Svaki otvoreni prostor u urbanoj celini dostupan svima, uvek ili u nekim određenim periodima dana ili noći. To su trgovi, parkovi, skverovi, ulice, igrališta, unutrašnjost blokova, trotoari, pešačke staze itd.”

Učesnici konkursa mogu podneti jednu ili više fotografija koje odgovaraju temi konkursa. Uz svaku fotografiju, učesnici moraju priložiti sledeće informacije:

 • Lične podatke učesnika konkursa i autora fotografije – ukoliko ima više od jednog učesnika (ime, prezime, kontakt informacije, godina rođenja)
 • Lokaciju na kojoj je nastala fotografija (lokacija se mora nalaziti na teritoriji Republike Srbije)
 • Okvirni datum kada je nastala fotografija (mesec i godina nastanka)
 • Naslov i / ili komentar fotografije (do 140 karaktera)

Idealno, fotografija, pored toga što zadovoljava estetske propozicije, treba da podstakne razmišljanje o datom problemu.

Fotografije se mogu slati u različitim formatima  (PNG, JPEG, TIF, HEIC…) i rezoluciji ne manjoj od 4032 x 3024px.

Žiriranje i izložba

Po zatvaranju konkursa fotografije će biti žirirane. Fizičke kopije fotografija će biti izložene u galerijskom prostoru u okviru Belgrade Photo Month u periodu od 04.04.2018. do 28.04.2018.

Žiri čine:

Jelisaveta Blagojević – profesorka filozofije na Departmanu za kritičke studije politike, FMK
Maja Lalić – arhitektkinja, urbanistkinja
Žarko Čulić – fotograf magazina Portret

Foto konkurs (dis)Konekcija je zatvoren. Dobili smo više od 200 fotografija, od kojih će najbolje po izboru našeg žirija biti deo izložbe koja će biti održana od 4. do 25. aprila u u ateljeu i galeriji Čubrilo - Milenijumska Kula na Gardošu, Zemun.

Hvala vam na velikom interesovanju!

IZLOŽBU PODRŽAVAJU